3 enkla recept på sommarmat!

Äntligen har lite värme kommit upp även till oss i norr, och vi längtar efter fräsch och lättsam sommarmat. Här kommer tre recept som vi kommer köra stenhårt på i sommar!

Grillad zucchini med vita bönor och salta mandlar

Du behöver:

1 zucchini

2 msk rapsolja

200 g mandlar

1 msk olivolja

1 tsk salt

färskmald svartpeppar

1.5 dl torra vita bönor (blötlägg i 8 h och koka tills mjuka)

4 stjälkar bladpersilja

Dressing:

3/4 dl olivolja

1 msk grov senap

1/4 dl äppelcidervinäger

1 tsk honung eller agave/lönnsirap

salt

Gör så här:

Skär zucchini på längden i tunna skivor och pensla dem med olja. Grilla på hög värme 2 minuter på varje sida. Lägg dem på hushållspapper och låt rinna av. Rosta mandlarna i olja i stekpanna, krydda med salt och peppar. Häll av bönorna och skölj dem. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Skölj och plocka persiljan. Vänd ihop alla ingredienser förutom mandlarna i en skål. Strö över mandlarna och servera.

Tacos med bönröra, lime och koriander

Tortillabröd:

8 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl olja

3 dl vatten

Bönfyllning:

2 dl torra svarta bönor (blötlägg i 8 h och koka tills mjuka)

2 tsk spiskummin

1 tsk rökt paprika

olja till stekning

salt

färskmalen svartpeppar

Till servering

Kokt råris

lime

koriander

Pico de gallo (hacka tomat, lök, röd chili, och blanda med lime, salt, och koriander)

Gör såhär:

Tortilla: Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats. Täck över noga och låt stå svalt 1/2 timme. Dela degen i 20 bitar (för 20 st) av en pingpongbolls storlek. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock. Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk och ät så snart som möjligt.

Bömfyllning: Mosa de blötlagda och kokta bönorna och stek i lite olja på medelhög värme, antingen tills de blir varma eller till du får en krispig yta beroende på vad du gillar. Krydda med rökt paprika och spiskummin och salta + peppra efter smak och tycke.

Montera ihop tacos med bönröra, ris, pico de gallo och toppa med mer koriander och lime. Mums!

En fräsch citronrisotto á la Vegokäk

Ingredienser:

1 påse (350 g) arborioris

2 citroner (skalet från båda, saften från ena)

2 dl vitt vin

1-1,5 l grönsaksbuljong (ca 2 msk buljongpulver)

1 liten gul lök

0,25 – 0,5 dl belugalinser

0,5 dl ljus misopasta

50 g veganskt margarin

2 msk olivolja

5 repade kvistar färsk rosmarin/1 tsk torkad (tillsätt då samtidigt som löken)

några nävar rostade solroskärnor

Gör så här: Koka upp grönsaksbuljong i en separat kastrull och låt den sen stå på en platta på lägsta värmen under hela matlagningen.

Koka upp belugalinser i en annan kastrull

Hacka och stek lök i 3-4 min i en stor stekpanna med höga kanter, tills den börjar dofta och blir blank.

Tillsätt ris och stek i två minuter, eller tills kornen blir lätt genomskinliga i kanterna. Häll i vin och låt nästan all vätska koka bort innan du tillsätter misopastan.

Addera ca 4 dl grönsaksbuljong och rör runt. Sänk värmen och låt risotton stå och puttra under omrörning. Fyll på med 1-2 dl buljong allt eftersom riset suger upp vätskan.

Riv över citronzest och pressa i citronsaft efter 15 minuter. Häll i avrunna belugalinser. Det tar runt 18-20 minuter för riset bli klart – mjukt på utsidan, med en liten kärna av tuggmotstånd på insidan. Risotton ska vara lös i konsistensen – häll i mer buljong om den blir för stabbig.

Avsluta med att blanda i smör och finhackad rosmarin. Servera med skalade och salta solroskärnor.