Charlotte’s Salagna!

När jag jobbade som au pair på Nya Zeeland var en favoriträtt i hemmet just lasagne. Men fyraåringen Charlotte som jag tog hand om blandade ihop bokstäverna och lasagna blev därmed istället salagna. Och nu heter det så. Punk. Här kommer i alla fall ett veganiserat och svennefierat recept på den salagnan jag Charlotte ofta lagade tillsammans, med svenska belugalinser istället för lammfärs.

Linssåsen:
2 morötter
2 gula lökar
2-5 vitlöksklyftor
3 dl svenska belugalinser (finns på Vågen)
2 x 500 g krossade tomater
4 dl vatten
2 msk lantbuljong
3 dl havregrädde
2 tsk agavesirap (om du vill)
Torkad oregano (finns på Vågen)
Chiliflakes (finns på Vågen)
Torkad basilika (finns på Vågen)
Paprikapulver (finns på Vågen)
salt och peppar (finns på Vågen)

Bechamelsås:
2 msk veganskt smör (jag rekommenderar Vegan Block, eko och fritt från palmolja)
2,5 msk vetemjöl (finns på Vågen)
5 dl Havremjölk
Salt och peppar

Lasagneplattor (finns på Vågen)

Riven vego-ost!

Linssåsen:
Skala och hacka lök och vitlök och riv morötterna. Stek tillsammans med kryddorna i lite olja tills det fått färg. Häll i linserna och stek på lite snabbt. Häll sedan i krossade tomater, vatten och buljong. Låt småputtra med locket på glänt i cirka 20 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt linserna svalna lite.Mixa såsen med en mixerstav tills du är nöjd med konsistensen. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt agavesirap. Kräma till den med lite havregrädde tills den är lagomt rinnig.

Bechamel:
Smält smöret och och vispa i mjölet. Vispa ner lite mjölk i taget och smaka sedan av med salt och peppar.

Montera ihop lasagnen i en ugnssäker form. Toppa med riven ost och gratinera i mitten av ugnen i 175°C i ca 40 minuter eller tills det bubblar i mitten av lasagnen.

Smaklig måltid!

/Fanny