Estefanías Morotskaka (Vegan + low waste)

När jag skulle dela ut Effs utmaning sa hon att hon gärna skulle vilja lära sig baka antingen hallongrottor eller morotskaka. Vi frågade er på instagram och länge var det jämnt mellan de två, men tillslut vann morotskaka. 

Här har ni receptet som Eff använde. Allt går inte att köpa zero waste för detta recept på grund av frostingen, så du får välja om du vill göra den eller inte. 

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk mald kanel

2,5 dl rapsolja

3,5 dl socker

4 dl fint rivna morötter

1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

1 dl valnötter

150 g mjölkfritt smör

150 g färskost, t ex Oatly påMackan eller Violife

2,25 dl florsocker

Rivet skal från 1 lime

Värm ugnen till 176 grader för varmluftsugn.

Blanda alla torra ingredienser förutom sockret i en skål

Vispa olja och socker ordentligt. Tillsätt de rivna morötterna och rör sedan försiktigt i grädden.

Rör ner de torra ingredienserna i smeten, och tillsätt sedan krossade valnötter.

Häll ner smeten i en smord och bröad form (vi gillar att använda riven kokos eller mjöl istället för ströbröd), ca 22-24 cm i diameter.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar, den ska inte bli kladdig. Ta ut kakan och låt svalna helt.

För frostingen: smält margarinet och låt det svalna något.

Vispa ihop färskost och florsocker i en skål. Vispa sedan ner det smälta smöret och limeskalet.

Bred toppingen på kakan när kakan är helt sval.