Low-Waste Semlor

Semlorna gjorde entré redan i januari i år, så kanske har du ätit dig less på semlor redan? Imorgon är det äntligen dags för den officiella semeldagen, så här kommer ett underbart semelrecept med härligt fluffiga kardemummabullar fyllda med hemgjord mandelmassa. Receptet kommer från Gustav från Jävligt Gott, så du kan lita på att dessa är bra! Som vanligt hittar du de flesta ingredieser hos oss på Vågen!

INGREDIENSER

100 g margarin

4 dl växtmjölk

50 g jäst

1½ dl strösocker

½ tsk salt

1-2 tsk nystött kardemumma

10-12 dl vetemjöl

Extra  matlagningsgrädde för pensling

250g mandelmassa (kolla in vårt recept på hemgjord på instagram!)

2 msk vatten

1-2 pkt vispbar vegetabilisk grädde 

några droppar färskpressad citronsaft eller vinäger (för fastare grädde) 

florsocker

INSTRUKTIONER

  • Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm.
  • Blanda sedan ner strösocker, salt och kardemumma och blanda.
  • Rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda smidig men mjuk. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen.
  • Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats.  
  • Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 12-17 bitar på omkring 70 till 80 gram.
  • Forma bollar och låt jäsa i 20 – 40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt.
  • Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek.
  • Skär av ett lock på bullen när den svalnat.
  • Blanda riven mandelmassa med vatten och spritsa på bullen.
  • Vispa grädden. Täck mandelfyllningen i semlan med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Man kan också blanda inkråm från bullen med riven mandelmassa och vispgrädde för fyllning.
  • Pudra med florsocker innan servering.