Mamma Sussis mjuka tunnbröd

Varje påsk och jul brukar min mamma och hennes bästis baka tunnbröd. Jag har lärt mig baka tunnbröd av mamma, som i sin tur lärt sig av sin mamma, som lärt sig av sin mamma och så vidare. 

Tunnbrödsbak är ett av få mathantverk som jag fått med mig ner till min generation, och jag är fast besluten att för den vidare till mina vänner och eventuella framtida barn. 

Min mamma har gett godkännande att vi delar med oss av hennes recept, så känn er ärad för detta är guld! 

Recept: 

5 liter mjölk (vi använder en fet havremjölk) 

100g färsk jäst

1 liter sirap 

1 ½ kg 4-sädesslag

1 ½ kg grovt rågmjöl

2-3 kg vetemjöl

3 tsk salt 

8 tsk brödkryddor (anis, fänkål, kummin gärna hela som du mortlar själv) 

500g smör (vi använder mjölkfritt) 

4 tsk hjorthornssalt

Smält margarinet och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt. 

Smula i jästen och rör så den löses upp. 

Blanda i resten av ingredienserna till en deg och låt jäsa i 1.5-2 timmar.

Exakt steg för steg hur en bakar ut kakorna finns det videor om på Youtube, så kolla där för instruktioner! 

Bäst avnjutes dessa med en god lagrad ost, eller med den klassiska kombon skinka, äppelmos och senap. 

Lycka till!