Plånbokssmart vecka

Det ska inte vara tråkigt att äta plånbokssmart. Januari är för många en lite tyngre månad ekonomiskt. Därför har vi satt ihop en veckomeny med recept av billiga (men fortfarande goda!) ingredienser. Det mesta hittar du ekologiskt och förpackningsfritt på Vågen!

Måndag: Lins-masala med naan-liknande bröd.

Ingredienser:

3 dl röda linser

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ tsk chiliflakes

2 msk tomatpuré

2 tsk garam masala

2 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 frp krossad tomat (ca 400 g)

250 ml kokosmjölk

Salt & peppar

Olja till stekning

Bröd:

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk strösocker

0,5 tsk salt

1,5 dl yoghurt (gärna växtbaserad)

0,5 dl vatten

1 msk rapsolja

Gör såhär: Blanda alla ingredienser till en deg och låt vila i ca 20 minuter (gör grytan under tiden). Dela sedan i 6 delar, kavla ut och stek i en torr panna på båda sidor tills de är genomstekta. 

Hacka och stek lök och vitlök i olja. Tillsätt kryddor, tomatpuré och linserna och stek lite till. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk och låt puttra på låg värme i ca 30 minuter. Klart! 

Tisdag: Minestronesoppa – soppornas pyttipanna!

Ingredienser:

Ta de grönsaker du har hemma i kyl och frys såsom stjälkselleri, grön- eller svartkål, paprika, blomkål mm. Här är ändå ett recept som fingervisning.

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

0.5 zucchini

1 msk örter, tex oregano eller timjan

1 krm chilipulver eller chiliflakes

1 st lagerblad

Ca 30 g buljongpulver

1.5 l vatten

400g krossade tomater

2 dl röda linser eller kikärtor (kokta)  

3 dl pasta (penne, farfalle eller makaroner) 

Olja att steka i

Salt och peppar

Skala och hacka alla grönsaker till lagoma bitar. Fräs i olja i en stor kastrull. 

Tillsätt kryddorna och fräs lite till. 

Tillsätt buljong (+vatten) och krossade tomater tillsammans med pastan. Låt koka tills pastan är klar! Smaka av med salt och peppar. 

Onsdag: Currygryta med kikärtor

Ingredienser:

ris

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk gul curry

1 burk kokosmjölk

1 förp. krossade tomater

1 msk buljongpulver

2 msk jordnötssmör

5 dl kikärtor, blötlagda och kokta

Olja att steka i

Salt och peppar

Hacka lök och vitlök och fräs i olja och gul curry. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater, buljong och jordnötssmör, och till sist kikärtorna. Smaka av med salt och peppar och servera med ris!  

Torsdag: Rester

Det brukar alltid bli lite rester. Se vad som finns i kylen och skrapa ihop en måltid! 

Fredag: TikTok-pasta

Ingredienser:

1pkt fetaost

Ca 500g tomater (färska eller från förpackning) 

3 st vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 msk basilika eller annan valfri ört 

4 port pasta

salt, peppar

Lägg fetaosten tillsammans med pressad vitlök, tomater och olja i en ugnsform. Rosta i ugnen på 200°C i ca 25 minuter. 

Koka pastan. 

Blanda allt och smaka av med salt, peppar och örter. 

Lördag: Hirs- och zucchinibiffar

Ingredienser:

2 dl vatten

1 dl hirs

4 små färska rödbetor

½ zucchini

1 stor morot

1 gul lök

4 msk chiafrön

1.5 dl hett vatten 

1.5 dl havregryn

Havssalt och peppar efter smak

Koka hirset i ca 10 minuter. 

Blanda chiafrön med de heta vattnet. 

Riv rödbetan, morot, lök, och zucchini fint. 

Blanda allt med havregrynen och låt smeten stå i 10 minuter. 

Forma sedan till biffar och stek i olja på båda sidor. 

Servera med ugnsrostad potatis, eller som hamburgare! 

Söndag: Långkok på bönor

Ingredienser:

Ytterligare ett recept där en kan slänga i av det som finns hemma. Alla recept är en fingervisning. Det mest hållbara köket är ju ändå det som jobbar utifrån vad som redan finns. Denna är perfekt en söndag då den ger många matlådor inför veckan som kommer.

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 paprika

1/2 dl olivolja

2 msk dl paprikapulver

1/2 msk spiskummin

2 msk tomatpuré

400g krossade tomater

2 dl vatten

15 g grönsaksbuljong

1 2/3 dl linser

2 msk tamari

2 lagerblad

1 tsk chiliflakes

Ca 750 g kokta bönor (blanda gärna gråärt, vita bönor, kidney och svarta bönor)

100 g Majs

Salt och peppar

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en stor kastrull. Tillsätt kryddorna och strimlad/hackad paprika och fräs lite till. 

Tillsätt buljong, vatten, krossade tomater, och linser, låt koka ihop tills linserna är färdiga. Tillsätt mer vatten om det behövs. 

Tillsätt bönorna och till sist majsen och låt koka tills allt är varmt. 

Smaklig måltid!