Rökig och mustig höstgryta

En riktig söndagsmiddag där grytan bara blir godare och godare ju längre den kokar. Vi köpte ofta älgkött när jag var liten, och hemma lagades ofta långkok som serverades med potatismos. Sedan jag blev vegan har jag inte riktigt hittat ett recept som “hit the spot”, men nu ni! 

Det är en mastig ingredienslista men tro mig, det är värt det! Ett tips för detta recept (soch egentligen alltid) är att blötlägga och koka en större mängd bönor som du sedan fryser in och tar fram allteftersom. På så sätt kortar du ner prepptiden markant. Detta recept ger dessutom stora mängder mat som är perfekt att packa ner i matlådor inför veckan! /Fanny

Olja att steka i

2 gula lökar, hackade

2 1/2 msk chilipulver

1 1/2 tsk rökt paprikapulver

1 1/2 tsk vitlökspulver

2 tsk torkad basilika

2 msk mald spiskummin

1/2 tsk oregano

1/4 tsk svartpeppar mald eller från pepparkvarn

330 ml ljus öl 

1 stor paprika

800ml hela tomater i burk

400 ml krossade tomater

2 msk lönnsirap

2 msk tamari

1 tsp salt

1/2 tsk liquid smoke

8 dl vatten

2 msk citronjuice

½ dl quinoa (okokt)

6 dl blötlagda och kokta bönor (jag brukar blanda svarta bönor och kidneybönor)

2 dl valnötter

4 dl fryst majs

  1. Fräs löken i en stor kastrull. 
  2. Tillsätt alla kryddor och fräs tillsammans med löken. Tillsätt några skvättar av ölen för att minska risken för att det bränns fast.  
  3. Addera den hackade paprikan, och resten av ölen och låt simra i några minuter. 
  4. Tillsätt tomaterna, lönnsirap, soja, salt, liquid smoke och vatten och låt koka i 30 minuter. Rör om då och då.
  5. Blanda i citronjuicen, quinoa, bönor, valnötter och majsen och låt koka i 50 minuter på låg värme. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det behövs.
  6. Smaka av med mer salt och kryddor som du själv önskar. 
  7. Servera med färsk koriander,tomatsalsa (hackad tomat, rödlök, olivolja, chili, lime och salt), och bröd (eller nachos). Guacamole eller ailoli är också fantastiskt gott till!