Tre Dippar

Ni vet när en inte är hungrig, men ändå vill äta något? Då en oftast sträcker sig efter det mindre hälsosamma alternativen? För att mata kroppen med lite mer näring än ostkrokar erbjuder hjälper det mig att ha olika dippar redo i kylen. Hacka upp lite grönsaksstavar eller rosta en brödskiva och dipp away!

Baba Ganoush á la Zeinas Kitchen

4 mellanstora aubergine

1 vitlöksklyfta

4 msk ljus tahini

Pressad citron efter smak

Salt

Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt.

Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Sätt in plåten med gallret i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret och grilla tills skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Det gör att auberginerna får mer av den rökiga smaken. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. 

Blanda sedan tahini, pressad vitlök , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering.

Vit bönröra


Hummus i all ära, men kikärtor kan få lite oförtjänt mycket uppmärksamhet på andra baljväxters bekostnad. Så istället gör vi en bönröra!

400 g vita bönor (blötlagda och kokta)
1 vitlöksklyfta
Citron efter smak
Salt
Valfria kryddor (tex timjan, rökt paprika eller chiliflakes)
Olivolja

Mixa alla ingredienser till en slät röra. Klart! 

Linsdipp

1 dl röda linser

2 dl vatten

½ msk buljongpulver

Vitlök

Kryddor (tex rökt paprika eller chili) 

Salt

Olivolja

Koka linserna i vatten och buljong tills de är mjuka. Smaka av med vitlök, salt och kryddor. Ringla lite olivolja på toppen.