Veganska produkter på Vågen

Vi som grundat Vågen har sedan start varit noggranna med att fokusera på att produkterna vi tillhandahåller är veganska. Dels för att två av oss är veganer själva, men även för att vi ser stora fördelar med att tillhandahålla ett bredare veganskt utbud.

Vilka är de fördelarna, kanske ni undrar? Jo, ur ett hållbarhetsperspektiv mår både vi och planeten så mycket bättre om vi drar ner på konsumtionen av animalier. Det betyder inte att alla ska bli veganer, utan att dra ner på konsumtionen av animalier helt enkelt! Om/när en väljer att konsumera något från djurriket förespråkar vi självklart naturbeteskött och ägg och mejeri från små lokala gårdar, men detta kan inte längre spela huvudrollen i våra maträtter, utan snarare ses som ett komplement.

Sen kan ju även veganska produkter vara problematiska i viss mån, men utifrån vår kunskap och perspektiv innebär en kost som är rik på växter betydligt mindre lidande än en kost som involverar andra individer och deras kroppar.

Dock har vi några få undantag i butiken där produkterna vi säljer inte är veganska. Vilka är det då och varför? Här kommer en sammanställning:

Bivaxdukar, lip balm & lotion bar: Dessa innehåller bivax vilket är en restprodukt från honungsproduktionen. Det går att få tag på svenskt bivax vilket gör att en del producenter föredrar att använda det istället för resurskrävande oljor från andra länder. Bivax har dessutom viss lugnande och antiinflammatorisk effekt på huden samt ger läppcerat och lotionbar sin fasta konsistens.

Stearinljus: De ljus vi säljer i Östersund är gjorda på återbrukade ljusstumpar i 100% stearin. Även om det finns stearin som framställts ur vegetabiliskt fett kan vi inte garantera att ljusen är veganska eftersom stearin huvudsakligen framställs ur animaliska fetter.