Vodka pasta

Vodka pasta är den perfekta middagen till alla hjärtans dag. En vodkapasta sås smaksatt av chili flakes och vitlök med lagom mycket hetta. Bli inte skrämd av vodkan, den tillför så mycket smak och lyfter såsen till en helt ny nivå! 

INGREDIENSER:

1 ½ dl olivolja från Vågen

2 vitlöksklyftor

1 gul lök (eller 2-3 schalottenlökar för en elegantare smak)

5 msk tomatpuré

1-2 dl växtbaserad matlagningsgrädde (beror på hur mycket hetta ni vill ha)

1 msk vodka

1 tsk röda chiliflakes från Vågen

225 gram av valfri pasta från Vågen (vi rekommenderar tagliatelle för extra romantik) 

1 msk växtbaserad smör

1 ½ dl parmesanost (vegansk parmesan från Green Vie är vår favorit;)

Basilika, hackad, till servering

Salta och peppra efter smak

INSTRUKTIONER:

  • Koka upp pastan i saltat vatten.
  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olivolja till medelhög värme. Fräs lök och vitlök tills allt börjat mjukna (det är viktigt att lök och vitlök inte tar färg). Tillsätt tomatpurén i samma panna och låt den fräsa tills den fått en mörkare roströd färg utan att bli bränd. Oroa dig inte ifall det fastnar lite i botten, det kommer lösas upp av vodkan. 
  • Tillsätt sedan vodkan och låt det koka ihop med tomatpuren. Tillsätt därefter den växtbaserade matlagningsgrädden. Glöm inte att röra om!
  • Koka pastan lite kortare än vanligt då pastan ska avslutas i såsen. Glöm inte att spara lite pastavattnet innan du häller av pastan i ett durkslag.
  • Tillsätt i smöret. Rör om på medelvärme tills smöret har smält och såsen är “sauccyyyy”
  • Tillsätt sedan pastan och därefter pasta vattnet i såsen och låt småputtra. 
  • Avsluta med att tillsätta den växtbaserade parmesan osten och servera pastan med färska basilikablad.